Outer Web Thought Log
October 14, 2005
Telefoonetiquette

Vroeger, als je gedaan had met telefoneren, legden de beide partijen quasi-gelijktijdig de hoorn terug op de haak. Die neerwaartse beweging duurde heel even, en wie dat niet mooi simultaan deed kon zich aan de tuut-tuut toon verwachten. Toen kwam er de GSM, en na het beëindigen van de conversatie hoorde je vaak mensen frommelen aan hun telefoontje: "Waar is dat rode knopje nu weer? Hoe zet ik dit af? Frank?!".

Tegenwoordig wordt er hands-free gebeld (of men zou dat toch moeten doen). Ofwel loopt men rond met zo'n draad in zijn oor, waar dan een aan/uit/volume knopje aan bengelt. De vinger zit op beide manieren sneller bij de aan/uit knop dan vroeger het geval was: je kan dus rustig je "daaag" onderbreken met een simultane druk op de rode knop.

Als telefoneerder kom je dus sneller in de situatie terecht dat je pertinent als eerste of als laatste inhaakt. Wanneer ik de ander vóór ben, heb ik vaak zoiets van "hé, nu hoort die plots mijn stem afgebroken worden door de tuut-tuut toon, en misschien is dat wel onbeleefd". Als laatste hóór je dan ook die tuut-tuut toon, en denk je soms van "waw, die wou snel van me af geraken".

En u? Hoe ervaart u de nieuwe telefoonetiquette? Moeten we terug naar de slingertelefoons van weleer?

Posted by stevenn at October 14, 2005 01:09 PM (nl)
Trackback Pings

TrackBack URL for this entry:
http://blogs.cocoondev.org/MT/mt-tb.cgi/2565

Listed below are links to weblogs that reference Telefoonetiquette:

» Etiquette from Tales of Drudgery and Boredom II
Telefoonetiquette? Ik heb geen GSMallez ja, ik héb er wel één, maar ik gebruik dat ding niet meteen, dus veel etiquetteproblemen stel ik me daar niet bij. Mijn grootste telefoonprobleem op het werk is dat ik niet weet in welke [Read More]

Tracked on October 14, 2005 10:37 PM

» Etiquette? from Me, myself and I
Hoezo, telefoonetiquette? Heb je al eens naar TV gekeken laatstelijk? Met name in die hoog verheven Amerikaanse series maken ze er een potje van. Je zegt gewoon wat je wil zeggen en legt de telefoon neer. “Ik bel zomaar even, om te laten weten d... [Read More]

Tracked on October 17, 2005 09:29 AM

Comments

Maar als je dan wat langer wacht met ophangen, geef je dan niet de indruk dat je al met iets anders bezig bent, terwijl het telefoongesprek nog niet echt afgelopen is ? Met als gevolgtrekking, dat je al de hele tijd met iets anders bezig was, naast het telefoongesprek. Waardoor je de indruk geeft dat dat telefoongesprek, en dus de persoon aan de andere kant, eigenlijk niet belangrijk genoeg was om je volledige aandacht aan te besteden ?

Posted by: Luc V. at October 15, 2005 10:47 AM

Oh nee. Nog meer dilemma's. :/

Posted by: Steven Noels at October 15, 2005 02:36 PM

jezus hebben julie niets anders tedoen ofzo

Posted by: henk de vries at November 10, 2005 09:23 AM