« Aflaet | Main | een gewaarschuwd man »

31 maart 2006

Cluetrain

naar aanleiding van dit en dit nog eens dit lijstje gaan lezen. Tja. Ik hoor ze graag bezig, die profeten van het corporate bloggen, de conversations alhier en de internetworked markets aldaar. Qua kretologie verschillen ze eigenlijk maar weinig van het holle marketingtaalgebruik waar ze zich zo tegen afzetten...

Maar over wat soort bedrijven hebben ze het eigenlijk ? Dat zoiets zin heeft, daar kan ik mij nog iets bij voorstellen. Maar hoe zit dat dan met pakweg de staalindustrie? Of een ziekenkas of een distributieketen? Ik bedoel, 't is allemaal wel sympathiek hoor, als het gebeurt, maar is het niet wat gerommel in de marge ? En wat doen we dan, netjes op de vlakte blijven, of mag meteen ook de interne vuile was worden buiten gehangen? En wie leest dat dan allemaal - zijn het ècht de klanten ? Of de professionele bedrijfsblogmarketingprofeten, die grondstof nodig hebben voor hun volgende powerpointpresentatie ?

Zo nog eens cursief door die cluetrain statements lezende, valt het enige jaren na datum op hoe elitair één en ander wel is: 't zal wel iets betekenen in de ogen van de welgestudeerde internetbekwame professional, die RSS-, blackberry- en Ipodgewijs met het internet in verbinding staat. Maar wat met de rest van de mensheid? Die nog nooit op 't internet "geweest" zijn, of die er ook na 20 keer uitleggen niet in slagen een email met attachment te versturen...

"We want access to your corporate information, to your plans and strategies, your best thinking, your genuine knowledge. We will not settle for the 4-color brochure, for web sites chock-a-block with eye candy but lacking any substance.", zeggen ze dan. De realiteit is, dat als Het Laatste Nieuws een pluchen konijn bij zijn gazet steekt, ze een paar duizend gazetten meer verkopen... Moeten de Van Thillo's dezer wereld dan beginnen bloggen?

De toekomst is, denk ik, aan de "no-nonsense" mentaliteit ; 't is alvast geen toeval dat in allerlei polls en onderzoeken Colruyt steevast zeer hoog scoort. Gewoon zonder gezever (op zijn West-Vlaams bijna) duidelijk zijn in wat je doet, waarom je dat doet en niet rond de pot draaien. En consequent zijn. En als je daar een bedrijfsblog bij meent nodig te hebben, ga uw gang, maar voel u alvast niet verplicht.

Comments

Post a comment
Remember Me?Please enter the security code you see here